Utrustning:

Jag har satt ihop en packlista som kan vara till hjälp när man ska förbereda en tur. Jag använder den så att jag klickar i det som ska med på turen för att sedan skriva ut den. Sen när det är dags att packa bockar jag helt sonika av de jag har tagit fram.

Här har jag satt ihop en lista över min utrustning.

Packlista, ifyllnadsbar - Denna packlista kan man klicka i det man vill ha med sig och sen skriva ut. Då får man med en kryssruta som kan användas när man packar ner sakerna, bocka av det som du har lagt ner.

Packlista som Word-dokument - Denna använder man om man bara vill skriva ut listan.

Som ni vet behöver man olika saker på olika typ av turer, som t.ex. måste man bära mer vatten när man ska vandra i södra Sverige. I Södra Sverige kan man även nå en affär om det krisar, vilket är omöjligt i tex Sarek.

Hur mycket orkar man bära?
Ju bättre packad din ryggsäck är och ju bättre passform den har till din kropp, ju mer orkar du bära. Som riktmärken brukar ¼ av kroppsvikten kunna bäras utan större ansträngning. En övre gräns går vid cirka 1/3 av kroppsvikten. Gränserna kan förstås variera från person till person alltefter allmänkondition och muskelstyrka.

Packa rätt och lätt.
Att packa är en konst som man måste lära sig själv, lära av egna erfarenheter. Oberoende av hur lång turen är så är det viktigt och väldigt smidigt att veta var i säcken saker och ting finns. När man läser hur säcken skall vara packad så ska man packa de lätta i botten och de tunga upptill. Det innebär sovsäcken i botten och maten överst.
Tyvärr är det svårt att packa som man vill, det vore skönt om man kunde packa efter hur ofta man använder en sak och inte efter vikt.
Ska man iväg till fjällen i en till två veckor är det viktigt att välja bort onödiga saker för att komma ner i vikt.

Hur packar man för en fjällresa?
Val av ryggsäck, välj en tillräckligt stor ca 80-90 liter. Jag har en Haglöfs "grönland". Det är en ramryggsäck som är stor och tål att lasta tungt i, ventilationen mellan säck och rygg är bra. I locket har jag alltid regnskyddet till säcken, då är det lätt att ta fram när det börjar regna.
I botten läger man sovsäcken för att ha de lättaste lågt. Problemet är att man ska använda den varje kväll, vilket innebär att säcken blir tömd varje kväll. För att det inte ska vålla för mycket problem packas allt det andra i säckar/påsar. Jag brukar ta olika plastpåsar, men det finns ju fina packpåsar man kan köpa i olika färger. Det är inte så kul att börja leta efter saker när det är mörkt. Man arbetar fram ett system som passar en själv, det tar ett par turer men det kommer.
Maten packas i dagspåsar. Det innebär att varje dags mat har sin påse, och att allt i den äts upp den dagen. Då slipper man allt letande efter maten, "har du soppan eller har du brödet". Säg att man skall vara borta i två veckor så har man mat för 12-14 dagar, det blir en hisklig mängd påsar att hålla reda på. Tipset är att numrera med datum. Packa matpåsarna i en större bag som är lätt att lyfta ur och i säcken. Mer om mat under fliken mat.
Kläder packas i två olika påsar, en för de torra kläderna man tar på när man kommer fram för dagen och en med övriga kläder som man har med. Kläder och sovsäck väger nästan lika vilket gör att om man har mycket kläder med sig kan man lägga de i botten. Man skall alltid har en tjock tröja eller jacka överst i säcken så man snabbt kan ta på den när man stannar för rast, annars är det lätt att bli nerkyld.
Jag har en nessesär som jag har stuvat ner all sjukvårds- och lagningsmateriel i, den ligger alltid i en av sidofickorna tillsammans med den extra gasen till primusköket. I den andra sidofickan har jag två 1½ liters pet flaskor för vatten samt mössa och vantar i botten. I facket som sitter i mitten på säcken har jag övriga småsaker som kortlek, ljus, elddon, tallrik, bestick torr näver att starta elden med. Nu har jag även med mig tamponger, som är helt outstanding att starta en eld med, brinner som tusan och tar ingen plats i packningen. En annan sak som man inte får glömma är kameran, 1997 hade jag 11 kg kamera med mig, vilket kanske är i överkant. Men glöm inte kameran och film samt kolla batterierna.

För att summera detta lite snabbt så packa ner i följande ordning...

Extra kläder, Sovsäck, Matsäck, Triangia kastruller med gasbrännare, Torra kläder, ev. annan påse, Matsäck, och överst tältet som oftast hamnar utanpå säcken.

I sidofack 1: två gasflaskor och sjukvård- lagningsmateriel. Stor kniv/såg,

I sidofack 2: mössa/vantar, 2 st. pet flaskor.

Mittfacket: Övriga småsaker.

Alltid framme: Kåsa, Kamera, Karta, Kompass, Kikare.

"Notera alltid själv vad du saknade och vad du tog med i onödan, så blir nästa tur bättre."