Tänk efter före sa alltid min mamma. Detta gäller verkligen här. Man kan lägga hur mycket pengar som helst på utrustning och ändå inte vara nöjd. Tänk smart, tänk flera användningsområden per sak.


Fundera på när du/ni ska använda utrustning och vart. Se till att skaffa det du verkligen behöver. Det finns så otroligt mycket olika produkter innom friluftsliv som man bara vill ha, men behöver man verkligen dem?

Å viktigast av allt, köp aldrig till ordinarie pris! Vet man vad man ska köpa är det bara att vänta, reor och rabbatter kommer hela tiden. Har man bara tid att ha is i magen kan man lätt spara 25% eller mer. Är man medlem i Naturkompaniets 365 klubb får man en rabbatcheck med varje tidning på 10%, inte mycket men alltid nått. Håll koll på alla webbutiker, men glöm inte, handlar vi inte i butiker så försvinner dem. Det hände i Sundsvall där vi tappade "Wått och tårtt" som sattsade på sånt som verkligen fungerade. Massor av erfarenhet som försvann. Det verkar som vi snart bara har Naturkompaniet och XXL kvar, förutom alla webbutiker. Skrämmande tycker jag.

Här har jag satt ihop en lista över min utrustning.

Den är lång och innehåller mycket, men det har tagit lång tid att skaffa. Det jag nu sattsar på är lättare produkter. Kan man spara vikt blir turerna roligare, tänk även på storleken på alla saker. När jag började få ner storleken på tex sovsäck och liggunderlag kunde jag skaffa en ny ryggsäck som vägde två kg mindre än min förra.

Hur mycket orkar man bära?
Ju bättre packad din ryggsäck är och ju bättre passform den har till din kropp, ju mer orkar du bära. Som riktmärke kan man säga att maxgränsen för tjejer är ¼ av kroppsvikten och 1/3 för killar. Gränserna kan förstås variera från person till person utifrån allmänkondition och muskelstyrka. Men rikta in dig på 1/4 av din kroppsvikt. Det skulle innebära ca 22 kg för mig och mycket mer än de vill jag inte bära. Jag hade 28 kg i somras inkl tre liter vatten. Det var för mycket för att det skulle vara trevligt. Då jag var i fjällen hälde jag ut vattnet.

Packa rätt och lätt.
Att packa är en konst som man måste lära sig själv, lära av sina egna erfarenheter. Oberoende av hur lång turen är så är det viktigt och väldigt smidigt att veta var i säcken saker och ting finns. När man läser hur säcken skall vara packad så ska man packa de lätta i botten och de tunga upptill. Det innebär sovsäcken i botten och maten överst.
Tyvärr är det svårt att packa som man vill, det vore skönt om man kunde packa efter hur ofta man använder en sak och inte efter vikt. Jag brukar som regel lägga tältet/hängmattan överst så man är redo att sätta upp det på en gång om det tex regnar.
För att en tur ska bli så lyckad som möjligt måste man prioritera vad som får följa med. Packar man för tungt blir turen lidande.

Hur packar man för en fjällresa?
Val av ryggsäck, välj en tillräckligt stor, för killar ca 80-90 liter och för tjejer 65 till 75 liter. Jag har en Exped expedition 80. Den tål att lasta tungt i och ventilationen mellan säck och rygg är bra. I locket har jag alltid regnskyddet till säcken, det är inget jag måste ha eftersom säcken i sig är vattentät men det håller den ren och torr på ytan.
I botten läger man sovsäcken för att ha de lättaste lågt. Problemet är att man ska använda den varje kväll, vilket innebär att säcken blir tömd varje kväll. För att det inte ska vålla för mycket problem packas allt det andra i förslutningsbara packpåsar. Dessa är bra då man kan komprimera innehållet och få ut alla luft. Det spar man många liter på.
Man får arbeta fram ett system som passar en själv, det tar ett par turer men det kommer.
Maten packas med fördel i dagspåsar. Det innebär att varje dags mat har sin påse, och att allt i den äts upp den dagen. Då slipper man allt letande efter maten, "har du soppan eller har du brödet". Säg att man skall vara borta i två veckor så har man mat för 12-14 dagar, det blir en hisklig mängd påsar att hålla reda på. Tipset är att numrera med datum. Packa matpåsarna i en större bag som är lätt att lyfta ur och i säcken. Mer om mat under fliken mat.
Kläder packas i två olika påsar, en för de torra kläderna man tar på när man kommer fram för dagen och en med övriga kläder som man har med. Kläder och sovsäck väger nästan lika vilket gör att om man har mycket kläder med sig kan man lägga de i botten. Man skall alltid har en tjock tröja eller jacka överst i säcken så man snabbt kan ta på den när man stannar för rast, annars är det lätt att bli nerkyld.
Jag har en förstahjälpenväska (Cederroth, First Aid Kit Medium) som jag pimpat lite efter egna behov av tex mediciner. Den har ett bra innehåll och tydliga instruktioner.

För att summera detta lite snabbt så packa ner i följande ordning...

Extra kläder, Sovsäck, liggunderlag, Matsäck, kastruller med gasbrännare, Torra kläder, och överst tältet som oftast hamnar utanpå säcken.

I toplocket har jag det som jag vill komma åt utan att behöva öppna säcken. Det kan vara mössa/vantar, snacks, en kniv...

Alltid framme: Kåsa (snyltekopp i benfickan, Kamera, Karta, Kompass, Kikare.

"Notera alltid själv vad du saknade och vad du tog med i onödan, så blir nästa tur bättre."