"Det var en vinnare av Robinsson som sa att man är inte lycklig förens man har fyra tält."
- Jag förstår vad han menar :)Hur väljer man rätt tält? Jag har inte svaret på vad som är rätt för dig, men jag vill dela med mig av mina erfarenheter.

Ensamturen
Jag har ett Hilleberg Akto som är för 1 person. Ett underbart litet tält som klarar det mesta. Jag trivs jättebra och längtar tills jag får ge mig ut med det. Dock upplever jag att det är lite för lågt i tak för mig som är (189 cm). Med dagens härliga liggunderlag på 7 eller 9 cm så blir det lite lågt i tak när man sitter upp och ska tex laga mat. Detta håller på att bli en showstopper, så jag har börjat leta efter en ersättare (med en tår i ögat). Men det är inte lätt att hitta nått bättre.


Två eller flera
Jag har ett Hilleberg Namatj 3 GT (tunneltält) och ett Exped Orion 2 extreme (kupoltält). Skillnaden är jättestor, inte bara golvytan utan användningsområdet och hur dom upplevs.

Jag skulle säga att tunneltält är mycket socialare. Man delar på absidens utrymme som plats för utrustningen och för att laga mat tillsammans. Man har en gemensam "dörr" som är bredare än i kupoltältet, vilket gör att man enklare kan sitta bredvid varandra vid matlagning.
Kupoltältet har två absider ett åt var håll. Om man vill laga mat inne i tältet pga tex dåligt väder är de mindre absiderna för trånga för att rymma två som lagar mat. En fördel för oss som gillar ordning i tältet är att man har sin egen absid att stöka i. Kupoltältet har givetvis fördelar. Det är mycket högre i tak vilket jag gillar skarpt och det är mycket lättare att vädra ur
om det blir tokvarmt. När det ska sättas upp behöver man inte få ner några piggar för att tältet ska gå och använda då det är självstagande. Det är givetvis bra om man får ner piggarna men det går att använda stenar och träd eller något annat i stället. Namatj 3 GT kräver att man får ner 6 st piggar för att det ska stå stadigt och klara väder och vind. Två till vill man få ner för att få ut vädringsluckorna, men dessa kan ersättas med stenar eller träd. Så vill man slå upp tältet på en klippa är kupoltält det enda alternativet. Tunneltälten är i regel lättare än kupoltält.

Vid val av tält oavsett märke eller modell bör man tänka på hur det sätts upp. Är det lätt att sätta upp eller är det massa struliga lösningar. När man har slagit upp tältet hur känns det då, är det lätt att hantera när man ska öppna och stänga dragkedjorna, efterspänna stormlinorna mm. Jag har en klar favorit av mina när det gäller detaljernas utformning och hur stängerna sätts på plats. Mina Hilleberg kan jag sätta upp i sömnen medans Exped är trixigare med många konstiga detaljer.