"Det var en vinnare av Robinsson som sa att man är inte riktigt lycklig förens man har fyra tält."
- Jag förstår vad han menar :)Hur väljer man rätt tält? Jag har inte svaret på vad som är rätt för dig, men jag vill dela med mig av mina erfarenheter.

Ensamturen
Jag har ett Hilleberg Akto som är för 1 person. Ett underbart litet tält som klarar det mesta. Jag trivs jättebra och längtar tills jag får ge mig ut med det. Dock upplever jag att det är lite för lågt i tak för mig som är (189 cm). Med dagens härliga liggunderlag på 7 eller 9 cm så blir det lite lågt i tak när man sitter upp och ska tex laga mat. Men hitta något bättre är inte lätt.


Två eller flera
Jag har ett Hilleberg Namatj 3 GT (tunneltält) som jag köpte 1997 och ett Hilleberg Allak2 (kupoltält) som jag köpte 2021.

Tidigare använde jag ett Exped Orion 2 extreme (kupoltält) men det har ätits upp av en mus, jo det är sant.

Skillnaden är jättestor mellan Namatj och Allak tälten, inte bara golvytan utan användningsområdet och hur dom upplevs. Jag vet att alla tycker olika, men det här är min syn på de olika tältmodellerna.

Jag skulle säga att tunneltält är mycket socialare. Man delar på absidens utrymme som plats för utrustningen och för att laga mat tillsammans. Man har en gemensam "dörr" som är bredare än i kupoltältet, vilket gör att man enklare kan sitta bredvid varandra vid matlagning. Jag har även förstått att tunneltält är att föredra om man är ute med pulka på vintern för då behöver man inte packa ihop tältet helt.
Kupoltältet har två absider ett åt var håll. Om man vill laga mat inne i tältet pga tex dåligt väder är de mindre absiderna för trånga för att rymma två som lagar mat. I Allak2 kan man koppla bort lite av innetältet och på så sätt få ett större utrymme att laga mat i. En fördel för oss som gillar ordning i tältet är att man har sin egen absid att stöka i.

Kupoltältet har givetvis fördelar. Det är högre i tak vilket jag gillar skarpt, speciellt Exped tältet var jättehögt och det är mycket lättare att vädra ur om det blir tokvarmt. När det ska sättas upp behöver man inte få ner några piggar för att tältet ska gå och använda då det är självstagande. Det är givetvis bra om man får ner piggarna men det går att använda stenar och träd eller något annat i stället. Namatj 3 GT kräver att man får ner 6 st piggar för att det ska stå stadigt och klara väder och vind. Två till vill man få ner för att få ut vädringsluckorna, men dessa kan ersättas med stenar eller träd. Så vill man slå upp tältet på en klippa är kupoltält det enda alternativet. Tunneltälten är i regel lättare än kupoltält.

Vid val av tält oavsett märke eller modell bör man tänka på hur det sätts upp. Är det lätt att sätta upp eller är det massa struliga lösningar. När man har slagit upp tältet hur känns det då, är det lätt att hantera när man ska öppna och stänga dragkedjorna, efterspänna stormlinorna mm. Jag har en klar favorit av mina när det gäller detaljernas utformning och hur stängerna sätts på plats. Mina Hilleberg kan jag sätta upp i sömnen medans Exped är trixigare med många konstiga detaljer.

Nu har jag använt både Hilleberg Allak2 och Exped Orion 2 extreme. Två rejäla kupoltält. Tyvärr är livet en kompromiss så även vid val av tält. Jag har en förkärlek till Hilleberg och dess detaljer, det är aldrig nått krångel vid uppsättning och man kan lätt göra det med handskarna på. Exped har tunnare linor och konstiga små detaljer som jag aldrig blev vän med. Snörena till dragkedjorna tex var så lika att jag ofta tog fel. Där man satte i bågarna var det ett metallrör och det ramlade ur ibland.

Exped Orion vinner stort när det väl är uppsatt, då är utrymmet mycket större, inte golvytan för den är så gott som lika utan det är takhöjden och de raka väggarna som får Exped Orion att kännas som en sal. Jag har inte testat detta men det känns som Hillebergstältet skulle vara säkrare att sätta upp i hård vind då man kan sätta fast golvplattan innan bågarna sätts i och att man sen "bygger" upp tältduken. Exped måste man få i alla bågar först och då är det som en stor ballong.

Nu när jag drabbades av en mus attack försökte jag hitta något sätt att få hjälp av Exped att få det lagat, men hittade inget sätt. Efter en snabbkoll hos Hilleberg hittade jag direkt en beskrivning på hur man kan få hjälp med lagning. Sånt värderar jag högt då det är dyra grejer som man gärna vill ha kvar i många år.

Kanske dags att skicka in mitt gamla Namatj som varit med om två fulla stormar med orkanbyar. 32 m/s mättes upp i närheten vid ett tillfälle.