Sarek 1999:

Till en början skulle jag vilja berätta om resan 1995 (det finns några bilder därifrån).
Den tog sin början på en krog i Stockholm när jag och Michael satt och fantiserade. Jag var fast besluten om att åka till fjällen även denna höst för att fotografera, han var också sugen på att åka någon stans. Vi viste båda att Sarek var stället för oss.
Vi tog bilen till Kvikkjokk ca 140 mil vilket vi körde i två etapper. När vi var framme slog vi läger nere vid älven. Vi satt vid vårt tält och drack några välförtjänta öl, de skulle bli våra sista på en ganska lång tid. Jag hade fått ett tips från några killar när jag var uppe på Kebenekaise, att man ska packa maten i dagspåsar. Man packar all mat som du skall äta en dag i den dagens påse. Sakt och gjort, morgonen efter delade vi upp maten i tolv högar med frukost, lunch, middag och kvällsfika samt den enora lyxen av chokladkakor som vi hade med oss. Läs mer under fliken mat. Ryggsäkarna vägde ca 32 kg styck. Vårt mål för dag 1 var Portestugan som ligger ca 17 km från Kvikkjokk. När vi kom dit var det redan sen kväll, sista timmen hade vi gått i bäck mörker, regnade gjorde det också. Vi blev anvisade en varsin bädd i stugan av några trevliga pensionärer. Vi lagade lite mat och somnade efter en hård dag.

Dag två: Vi vaknade när "pensioärerna" var på väg att gå. Vid frukost märkte vi att Michaels ryggsäck var trasig, en av pensinärerna gav oss lite tandtråd som vi kunde laga den med (bra tips). Efter en frukost bestående av grovt bröd och mjukost samt soppa (varma koppen) gick vi vidare. Michael klagade över en värkande jumske, inge bra. Vi började med att packa om så jag tog lite mer. Efter ytteligare en stund märkte vi att det inte blev bättre, nu gav vi upp våra fina planer som lagt upp för resan och hittade på en ny. Vi gick vidare tills vi kom till en rastplats som heter Rittak, en oas av grönska på kalfjället. Vi beslöt oss för att stanna där över natten. Rastplaten bestod av en liten stuga med plats för fyra personer och ett litet utedass. De här stället har blivit en av våra favorit ställen.

Dag tre: Sent uppe som vanligt gick vi vidare mot Aktse som ligger vid Rapadalen. För att komma dit måste man ro ca tre km. När vi kom fram till sjön fanns det inga båtar. Efter ett tag kom det en båt ute på sjön. När vi pratade med dom som kom med den båten så kom det en båt till, tack och lov för det. Annars måste man ro över och hämta en båt och ro tillbaka och lämna den för att sedan ro en tredje gång över sjön. Väl framme vi Aktjie fjällstation fick vi ett varmt bemötande av stugväden. Vi stannade över natten. Här träffade vi "pensionärerna" igen och deras reseldare Sia. Dom hade varit uppe på Skierfe som är ett fjäll som ligger på norrsidan av Rapadalen. På kvällen regnade det. Vi träffade tre tjejer som var uppe för första gången, en av dom var Charlotte Permel, idag känd från TV´s "ett med naturen". När vi skulle lägga oss slog blixten ner ca 50 m från huset med en otrolig smäll. Allt blev vitt. Sen kunde ingen sova på en lång stund.

Dag fyra: När vi kom iväg hade "pensionärena" varit på väg i flera timmar. Kungsleden som vi nu följde går upp för en brant backe som är ändlös, klart jobbig start på dagen. Väl uppe på fjället går man på platten en dryg mil innan det börjar gå nerför. Vädret var inte det bästa och vi var lite smågriniga. Men när vi kom fram till en liten snölega, då blev livet bra igen. Barn som man är så kastade vi av oss ryggsäckarna och började leka i snön.
Ibland önskar man att man tagit med miniskidor. Nu kom också hungern, vi satte oss vid en jätte sten och spisade mat. När vi satt där hörde vi röster, vi tyckte att det kom nära ifrån men vi såg ingen. När vi skulle återvända till maten såg vi att Charlotte med kompisar kom över kanten högst uppe på fjället flera km bort. Vi kom genast på att här skall det busas, vi la oss i bakhåll för att skrämmas. När det var dags kom en tjej ensam hon stannade precis där vi låg och började njutningsfullt att speja ut över nejden, då slog vi till. Gissa om hon skrek….hade vi varit inom räckhåll hade det smällt. Efter fem minuter kom de två andra lunkandes. Hon blev lika arg på dom för att dom inte kom springandes och hjälpte henne.
Vi satte oss och drack kaffe och skrattade åt allt. Vi gick ner till Svine där vi tänkte bo för det hade börjat blåsa på sjön och det fanns bara en båt. Tjejerna trotsade dock vädret och gav sig iväg över sjön. Vi stannade kvar i raststugan tillsammans med två grabbar från Belgien. Vi kalasade på de godsaker som vi hade med oss. Vi försökte också översätta ädelost till egelska…nobelchees! Dom fattade ingenting. Dagen efter skulle vi åka båt över sjön med en same men han kom inte på utsatt tid utan när vi åt lunch, han fick vänta.
Nu var vi sena och skulle gå långt, tjejerna hade en timmes försprång. Det tog vi in på knappt två timmar, sista 9 km gick vi på en och en halv timme. Väl framme vid Saltaluokta fick vi veta att det var fullt men att vi skulle kunna få sova på varsin madrass i ett kök. Kanon ! Nu var det dags för en pilsner och bastu. UNDERBART. Senare på kvällen gick vi till värdshuset för att prata med våra "vänner" från denna tur. Vi skrapade ihop vår kassa och köpte så billig öl som möjligt för att få så mycke som möjligt. Vid elva kom en same dit som vi började prata med. Han bjöd senare in oss till deras sameby på fest. Det blev en hård kväll med massor att dricka, 04.15 gick siste samen och vi satt själva kvar. Halv fem gick vi till "vårat kök".
Dagen efter blev klart jobbigare än vanligt, vi kom iväg halv ett och orkade bara gå 9 km fram till en raststuga. Den fick bli vårt hem denna natt. Vi ordnade ved och vatten i vanlig ordning och fick det ganska mysigt. När vi skulle sova fick Michael en kanon idé, om man knökar kamin full och drar igen tilluften så ligger det och pyr hela natten. Så blev nu inte fallet utan det blev olidligt varm, svetten rann och ingen kunde sova. På morgonen såg vi att vårt ljus som vi hade, hade smällt och lagt sig ner över bordet.
Dag sju: Nu gick vi tillbaka till Sitojaure där vi fick ro över till Svine som ligger kanon fint intill sjön. Här tog jag flera fina bilder.
Dag åtta: Tillbaka mot Aktse, men när vi började komma upp på fjället tog vi kompasskurs mot Skierfe. Vi rastade vi två fina små sjöar. Att komma upp på Skierfe är något helt fantastiskt utsikten är milsvid, nu hade solen som hade visat sig någon timme innan försvunnit men det var fin utsikt ändå. I början var man lite harig och höll sig en bit från kanten, man har lite respekt för ett stup på 700 meter. Men efter en stund hade dom hemningarna försvunnit och vi satt och dinglade med bena över kanten. Här tog vi massor av bilder. "Gå hit!!". Glada och upprymda av denna upplevelse gick vi ner till Aktse.
Aktse är den plats på jorden som jag upplever störst frid. Man kan inte förklara det med ord det måste upplevas.
Dag nio: Började med att ro 3 km över lajtaoure. Trots att det är lite jobbigt är det mysigt att sitta och titta in i Rapadalen. Vi gick sen upp till Rittak där vi slog läger, samma tanke hade två tyskar. Nästa morgon gick vi ner till Pårte fjällstation, där var vi helt ensamma inte en levande själ fanns i närheten. Huset var kallt så vi fick elda för att det skulle bli varmt. När kylan trycktes ut började huset knaka. Skulle man få se spöken så var det nu. Tyvärr hade vårt fiskespö pajat under dagen så vi kunde inte få upp den fisk som lekte över hela sjön.
Nu var det dags för sista etappen ner till Kvikkjokk. Den biten är inte kul alls, en j-a massa sten och välta träd. Nä fy, finare platser finns det.
Men väl framme i Kvikkjokk bastade vi. SÅ himla skönt. Som sig bör gick vi upp till den lilla puben "utsikten". Nu hade vi hittat en ny tältplats i "rosbacken" alldeles i närheten av stationen.