Ljusnan leden 020509-020512:

Jag vet inte riktigt vad jag vill skriva om denna led. Värdelös, onödig, eller jätte rolig,

Jag får börja från början.

Veijo och jag träffades i Ljusdal. Han körde dit från Stockholm och jag från Njurunda. Efter att vi hade handlat den mat vi behövde så åkte vi till Färila. Vi parkerade den ena bilen vid Vallåsberget, den andra tog vi till Viforsbron där vi svängde in i skogen.

Nu hade vi kommit till start på vårens första vandring, som skulle visa sig vara mycket mer än vi hade räknat med.
Klockan var fyra innan vi kom i väg så vi tänkte inte gå så långt. Efter ca fyra km kom vi fram till det man kallat lättare vad, för mig är lättare vad när man inte behöver byta om. Nu blev vi tvingade att VADA över bäcken med vattnet forsande över knäna. Tack och lov förblev packningen och vi torra, men vilken tid det tog...
Väl över fanns ett vindskydd, men det var för tidigt för oss att slå läger än så vi fortsatte.
Leden var faktiskt riktigt vacker när vi gick längs Ljusnan, ibland gick leden en bit in. Lagom tills vi höll på att hungra ihjäl kom vi fram till ett vindskydd till, det låg fint alldeles vid Ljusnan. Det fanns gott om ved då man röjt massa sly för något år sedan. Nu ångrade man sig att man inte tog med sig fiskegrejerna, forsen inbjöd verkligen till fiske. Det fick bli en öl istället... Vi gjorde i ordning en eld som vi så småningom lagade maten på, det blev isterband, potatissallad och sås..mums.. Till en så här kort tur får man inte räkna kilon, man tar med sig i överflöd av det man vill ha.

Efter att ha övernattat i vindskyddet och avnjutit en lyxiös frukost gick vi vidare. Det var nu det började. Ett vad till som var lite snällare men otroligt kallt. Det följdes av en dag av uppförsbackar och nedförsbackar. Det var det värsta backar jag har varit med om. Jag skulle knappt våga åka slalom nerför dessa backar. Vissa hade ett rangligt räcke men några var utan. I en backe hade marken under leden rasat ner i älven så vi fick ge oss utanför leden och klättra upp och förbi. Nu blev även vissa bitar av leden nere vid älven svårgången då vattnet hade tagit större delar av den med sig. Att bävrarna hade varit framme och stökat till det i strandkanten gjorde inte saken säkrare. Vissa bitar såg det ut som om jättarna spelade plockepinn. Det enda vackra denna dag förutom vi och älven var murklorna och mosipporna.

Vi passerade två vidskydd under dagen, vid det första nere vid stranden la vi oss och slöade i solen. Vädret var verkligen på vår sida. Innan vi blev helt förslöade fortsatte vi med berg och dal banan. När backarna och den snåriga terrängen vid älven var som mest påfrestande så gick jag och funderade på vad jag skulle skriva på hemsidan... hade jag skrivit den då hade det inte blivit snälla ord. Nu har jag fått lite perspektiv på det hela och ser det roliga.
Klockan han nästan bli åtta innan vi fann kvällens vindskydd. Det låg överst på en "välta", en plast där man travade upp och mätte timmer innan man knuffade ner de i älven. Vi hade tur och fick platsens hela historia berättad för oss av en man som kom förbi. Han var ute och promenerade med frugan och några bekanta.

Kvällen var härlig, solen lyste länge och den lätta brisen tog hand om myggen. Vi åt och hade det gott. Jag ska erkänna en sak...vi hade ingen karta med oss, dels för att man på Ljusdals turistbyrå hade sagt att det var perfekt markerat och att man inte kunde gå fel och dels för att man skulle ha behövt två gröna kartor. Snålheten bedrar visheten! Tack vare historieberättaren viste vi att vi hade cirka en tredjedel kvar av vår tur. Han talade också om att det fanns björn i närheten...

Nu var det lördagsmorgon och solen lyste även denna dag, man kan alltid lite på Maj månad. Vi kom iväg sent som vanligt, väcka klocka är inget för oss.
Efter en timme kom vi fram till en väg där skyltarna tydligt markerade att vi skulle gå rakt över, men vi såg även markeringar ner efter vägen. Det bekymrade oss en del, men vi gick rakt fram in i skogen. Här kom leden in i en annan miljö, det var plattare och mer ängsmark dock inte brukad på länge. Vi lufsade på och pratade tills vi kom fram till årets skämt. Leden fortsatte på andra sidan en sjö, cirka 20 meter bort. Det visade sig vara en förgrening till Ljusnan. Vi hittade efter mycket letande en väg över. Den krävde dok att man plaskade i lågt vatten över 100 meter. Eftersom jag inte hade några vadarskor och kängorna inte räckte till så fick jag tillverka ett par i näver. Nöjd över mitt verk tog vi oss så småningom över. Det kändes inte riktigt rätt men vi fortsatte. Efter ett tag var vi säkra på att den här vägen var fel. Det fick vi bevisat för oss när vi hittade en karta över fiskevårdsområden. Vägen som den stod vid visade sig vara samma väg som vi sett markeringen på när vi valde att gå in i skogen. Arga över att ha förlorat nästan fyra timmar följde vi vägen för att gå den sista biten. Efter tre km träffade vi en farbror som tipsade oss om en genväg till slutmålet, det visade sig att genvägen slutade med att vi skulle gå uppför en slalombacke. Härligt slut på en vandring. När vi kom upp så var vi helt enkelt, slut.

Vi tillbringade sista natten i ett vindskydd nedströms från Färila. Stället var jättefint.

Jag vet inte om jag vill rekommendera denna led, dels för att man kan gå fel och dels för att den var snudd på farligt brant i bland. Utan packning skulle det inte vara några problem men med var den jobbig.
Den hade inte något speciellt att visa heller förutom närheten till en fantastisk älv.
Ska ni gå den ta med skor för vadning och en vadarstav samt karta.