Kebnekaisemasivet 2017

Länk till geocachen på Geocaching.com

Ja, jisses vilken resa detta blev. Redan efter vi gått stora syltraversen 2016 bestämde vi oss för att nästa år var det dags att logga denna. Vi bokade veckan 30 som var den enda som fungerade för oss båda vilket skulle visa sig vara ett utmärkt val.

I fredags lämnade vi arbetet bakom oss vid lunch och körde norrut. Det blev lite sick sackande upp då vi tänkte passa på att logga alla kommuner också. Inför första kvällen kollade jag in kartan över vindskydd som en facebok grupp tagit fram och vi fan en stuga i Luleå som låg fint vid en sjö. Vi for dit och det blev en övernattning i "lyx". Nästa dag tog vi den långa vägen till Kiruna via Finland. Efter en underbar pizza med renkött och lingon åkte vi fram till Nikkaluokta där vi hyrde en fin liten stuga för att kunna packa ihop våra ryggor. Vi packade en stor och en liten topprygga, som senare skulle visa sig tuffa att packa ihop.

Tidigt söndag morgon gick vi bort till helikopterplattan där dagens transport väntade. Att flyga in till Kasskasvagge var bara en tidsbesparande åtgärd men så jäkla häftigt... Vi droppade de stora ryggsäckarna i dalen och flög upp en bit där vi blev droppade. Nu hade vi rekat lite dåligt så vi fick gå en rejäl omväg då berget visade upp lite för branta partier. Första toppen var helt klart jobbig men luftig och fin när vi väl kom upp. Det kändes speciellt när vi plockade fram det första delsteget. Det kändes som vi äntligen var i gång. Så mycket planerande och förberedelser var nu äntligen verklighet. Vi tog oss ner från berget och började leta reda på de stora ryggsäckarna som även dom hamnat lite för långt bort. Vi lastade om så bra det gick och tröstade oss att i kväll skulle det bli en riktig brakmiddag. Å det blev det. Efter att vi slagit upp tältet så lagade vi rostas, potatismos och pepparsås. Overkligt gott.

Lite senare på kvällen bjöd vi två amerikaner som bodde i samma ställe som oss på gin och tonic. Helt klart förvånade tackade dom ja direkt och vi satt upp länge på kvällen och pratade. Topp 2 bjöd på en rejäl uppförsbacke, den här hade ett stort snötäcke som vi var tvungna att gå upp för. Väl på toppen hittade vi det vi sökte och resans mål låg framför oss. Jag vet inte om det var GTn i går eller uppförsbacken som gjort mig trött, men medans Ma_Fran fixade lunch tog jag en tupplur i det fantastiska vädret. Efter lunch började vi gå neråt med ett liten leende på läpparna för snart var vi tillbaka på snöfältet och den här gången gick det nedför... och vi hade med oss stjärtlappar i plast. Nu blev det åka av. Med isyxa i handen fick vi upp en hisnande fart innan åkte snöpligt tog slut en km längre ner. Fasen va häftigt

Vi bestämde att det fick vara nog för idag så vi stannade kvar en natt till och även denna kväll bjöds det på osannolik lyxmat. Renskavsgryta med ris.

Topp 3 stod nu på schemat och vi packade ihop vår utrustning och gick iväg, efter en härlig vandring slog vi läger vid bergets fot, bredvid en liten bäck. Vi såg tre små prickar som rörde sig på berget sakta mot toppen, och någon gång medans vi sov hade de kommit ner och gått förbi oss. Redan 06:30 var vi på väg mot toppen och även här fanns ett lockande snöfält. Det tog oss tre timmar att nå toppen vilket vi tycket var jäkligt bra. Det var en magisk känsla när vi satt där med loggen framför oss, sakta öppnade vi den och med förvånade miner såg vi samtidigt på loggen... det stod två namn där med gårdagens datum... Prickarna var alltså geocachare, Vi signerade loggen och började gå ned mot det lockande snöfältet och här blev det åka av igen. På en kortare sträcka hade dem andra åkt och gjort ett spår åt oss som nu hade frusit till, nu gick det riktigt fort

På vår väg tillbaka kom vi på den briljanta iden att även ta helikopter ut igen. Nu fick vi plötsligt tre dagar till att hitta på roliga saker på.
Den här cachen var klart jobbigare än jag trott innan men så rätt.

Loggades tillsamman med Ma_Fran.

Tack, tack, tack för att jag fick logga denna gömma.