Helags

Nu var det äntligen dags, jag hade lyckats få med mig hela familjen till fjällen. Vi handlade, packade och åkte iväg till Ljungdalen för att ta oss fram till Helags. När vi gick iväg från parkeringen så småregnade det lite, men inte så att det störde. Matilda ville givetvis slå upp tältet redan på parkeringen men vi bestämde att det inte var någon bra idé. Det är ganska långt innan man kommer upp på fjället och precis innan finns det en fors som vi gick in och tittade på. Nu ville familjen slå upp tältet, men jag insisterade på att fortsätta så vi kom närmare berget. När vi gått ca 8 km så hittade jag en fin tältplats bakom en kulle. Det var nu soligt och fint. Vi lagade mat som smakade jättegott, vilket det alltid gör när man äter ute i naturen. Efter kaffet så började det blåsa en del så vi gick in i tältet för att spela kort. När det blev mörkt så blåste det ganska mycket men vi somnade ändå. Men det varade inte länge, barna sov men jag och Jennie vart vakna mer eller mindre hela natten. Vinden hade ökat till storm med orkan byar, och vårt lä bakom kullen var sedan länge borta då vinden påpassligt hade ändrat riktning. Jag var vid flera tillfällen ute och satte fast storm linorna som lossnade hela tiden. Tältet var så nertryckt att jag fruktade det värsta, att tältet skulle ge vika. Så jag satte mig i det hörn av tältet där det blåste ifrån för att staga upp det. Där satt jag, i tre timmar och kämpade mot vinden som hela tiden ville trycka bort mig därifrån. När jag var ute blåste det så mycket att jag inte kunde stå upprätt utan fick krypa efter marken. Inne i tältet sov barna lugnt vidare.

Jag trodde att det skulle mojna på morgonen, men det gjorde det inte. Vi bestämde oss för att gå tillbaka till bilen. När klockan blivit sju så var det så pass ljust att jag kunde packa ihop våra grejer, det mesta hade jag packat redan på natten för att vara på den säkra sidan. Men nu skulle sovsäckar, liggunderlag, tält och annat packas ner. Jag klädde barna och visade dom till en platts utanför i ett Sälgsnår, där satt dom så fint och väntade medan jag och  Jennie packade ihop tältet. Nu hade solen börjat titta fram, samtidigt som det snöade horisontellt. Halvvägs ner vid Kesusjön så stannade vi för frukosti vid ett vindskydd. Jag fixade varmt kaffe och varm saft till barna. När vi ätit klart gick vi vidare ner till bilen. Stackars dom som vi mötte, vilken motvind dom skulle få den dagen.

Att man ska ha sån otur att när man äntligen har fått med sig hela familjen för att tälta i fjällen så ska det bli storm. En jobbarkompis hade hört att det blåste 31 m/s i Helagsfjällen den natten. Trotts att jag använde ett Hillebergstält så blev det en liten reva i tältduken, men det skulle kunna ha blivit mycket värre.

Tack familjen, ni var jättebra.