Gävle - Älvkarlen 2000:

Det har nu blivit en tradition att vi far iväg tidigt i maj för att vandra några dagar. I år gick resan till Gävle. Där passerar Gästrikeleden, som skulle ta oss ner till Älvkarleby och sedan ut till E4:an vid hotellet "Älvkarlen".

Våren visade sig från sin bästa sida med värme och sol, Jag, Matti och Veijo träffades på centrallen i Stockholm för att ta halv åtta tåget till Gävle. Tåg är ganska billigt, vi betalade 250 kr var för att komma till Gävle. Hem skulle vi hämtas med bil.

Vi hade planerat att äta första lunchen i Gävle, då skulle vi slipper laga maten ute i skogen och spara in lite vikt. Jag hade ändå 25 kg med mig.....nu var det ganska mycke mat och dryck. Efter den pizzan var vi redo för att hitta leden.

Man kan inte säga att leden var den finaste och mest röjda, men den hade sin charm. Vi gick bara och njöt, dagen var så härlig. Vi rastade titt som tätt bara för att lägga sig i gräset och blunda. Känna kontrasten mellan allvaret hemma och denna frihet som man känner när man vandrar.

Det var lite svårt med vatten så när vi hade ca en timme kvar till vårt planerade övernattningsställe vid en gammal gårdsruin, knackade vi på hemma hos en raggare för att få vatten. Vi stod och pratade ett tag med han om trakten och saker vi hade sett under dagen och inte hade förstått. Han förklarade den flottningsväg vi hade följt, och vad den hade använts till. Han var duktig på historia i närområdet.

När vi senare kom fram till gården där vi skulle övernatta var det en Mycket skum typ där, man kunde lätt tro att han var en galen yxmördare. Goda råd var dyra, klockan var mycket och på kartan såg det inte ut att finna någon kul tältplats på länge. Vi tackade för oss och sa att vi hade långt kvar att gå innan dagen var slut och "rusade" därifrån.

Efter en knapp timme hittade vi en fin och ljus plats vid några stora rösen. Vi började bygga ett vindskydd av diverse trä som vi hittade. Det blev en fin lägerplats. Till middag hade vi tagit med oss massor av mat, korv, kött, potatissallad och massor av ÖL. Det smakade kanon, för att inte tala om viktminskningen för morgondagen. Tack och lov så såg vi aldrig yxmördaren igen.

Nästa dag kom vi fram till korsningen där Gästrikeleden gick över i Upplandsleden. Dagen etapp var kanon fin, och vi kom sedermera ner till Älvkarleby med sin stora damm. Där åt vi glass och bunkrade upp med lite smått och gott från Konsum. Vi följde älvkanten tills vi kom fram till det andra stora vindskyddet, de första låg för långt ifrån slutmålet. Det var en hel skock med smågrabbar där med sina fotbollstränare, men dem skull inte bli kvar så länge.

Vi satte oss ner vid älvkanten på en liten flytbrygga och tog en pilsner. Matti lånade lite fiskegrejer av mig och testade lyckan.....det blev ingen större fångst, han fick en liten ynka abborre som släppte på en gång.

Efter maten började vi bygga en bastu av vindskyddet och våra presenningar. Det blev ingen hetta men tillräckligt varmt för att det skulle vara värt mödan att bygga den. Dagen efter hade vi bar några kilometer att gå så vi tog det lugnt iväg. Det kändes som vi skulle vilja haft ett par dagar till. Men underbart är kort!

Eftersom dag två var så fin så rekommenderar jag denna tur. Man måst tyvärr köpa tre stycken gröna kartor för att täcka sträckan, egentligen fyra men den fjärde är bara för en kilometer.