Blå leden 1999:

Tre dagar i mitten av maj gick jag och två kompisar Blå leden, den går från Vaxholm till Åkersberga. Den är 31 km lång och är markerad med blå märkning, där av namnet.
Vi ville ta det lite lugnt så vi planerade för två övernattningar. Vi bestämde oss för att gå från Vaxholm till Åkersberga för att kunna avsluta på "domarudden" en fin anläggning med bl.a. en bastu vid sjön. Trotts våra ansträngningar att packa så lätt som möjligt gick vi iväg med 27 kg var. När vi tänkte efter vad vi bar på visade det sig vara 11 liter vatten 5 liter annan dryck, för kvällsbruk och en otrolig mängd med mat. Vädret var perferkt, 12-14 grader och halvsol. Vi startade på fredagen vid 13 tiden. Redan efter 6 km stannade vi vid en vik vid Elboda gård för att fika. Efter ytterligare några km stannade vi då vi fann ett vindskydd. Vi bestämde oss för att sova i vindskyddet. Där fanns en bra eldstad så vi gav oss i väg åt varsitt håll för att samla ved. Vi hade med oss korv att grilla och olika goda senapssorter. Det var helt myggfritt vilket gjorde att vi kunde sova i vindskyddet utan problem. Min sovsäck gick till minus 25, varmt och gosigt.
Vi kom iväg lite sent andra dagen också. Nu var det dags att börja tejpa fötterna, dom är lite klena så här i början av säsongen. Matti hade inga bra kängor så han drabbades värst. Där fick man se hur viktigt det är med ordenligt på fötterna. Senare började vårt vatten ta slut och det fanns inga bra ställen att hämta vatten på. Vi träffa på några hemmamammor när vi paserade Rydbo som hjälpte oss att fylla våra flaskor. Vi gick vidare tills vi hittade en bra plats att övernatta på. Vi gjorde upp en eld även denna kväll. Det finns inget mysigare än att sitta och ljuga vid en brasa. Vi lagade middagen över elden och till det blev det vin. Dag tre började vi gå vid tiotiden, efter en km träffade vi några militärer från hemvärnet. Dom tyckte att vi skulle gå Roslagsmarschen, vi blev nyfikna och tog reda på mer om denna. Läs om den resan längre ner. Efter drykt 11 km till kom vi fram till Domarudden och den väntande bastun. Ett supersätt att avsluta en vandring.
Mer info om Blå leden kan man få ho turistbyrån i Vaxholm och Åkersberga, det finns en specialkarta över leden. Men den finns också utmärkt på "Grön karta" 10 I NO.