Planering:

Innan man ger sig iväg på en vandring är det viktigt att planera noga. Man måste se till att man har allt man behöver för den vandringen man har valt. Att skaffa sig en bra karta över området är en förutsättning för en lyckad vandring. Om man kan få tag på en bok om det området/led man har valt är det bra. När det gäller Sarek och Kungsleden är det inga problem, Claes Grundsten har skrivit flera böcker i ämnet. Du är ju nu inne på internet, fortsätt med det här finns mycket att hämta. Mat, kläder, tält och annan utrustning ska man välja med omsorg och se till att allt finns med och att inget är skadat. Inge roligt att komma till första tältplatsen och sakna tältpinnar. Ska man vandra en led i södra Sverige ska man kolla var man kan få tag på vatten, vilket det kan vara svårt att få tag på. Om man ska vandra i fjällen är det inget problem, där finns det vatten som man kan dricka överallt. Man vill inte bära vatten i onödan om man kan slippa.

Att planera en resa är halva nöjet. Man fantiserar om hur det ska bli, om vad man ska göra, om vilka människor man kommer att träffa. Planering är viktigt. Första gången man ska ut är det svårt att veta vad som kommer att behövas och vad man kommer att glömma hemma. Vilken mat ska jag köpa och hur mycket. För att göra den delen lite lättare för er kan ni läsa om mina erfarenheter, och kanske få några tips.

Hur väljer man ”rätt” vandring? Det är en svår fråga, ofta har man hört av någon att där är det fint eller man har läst om en plats. Men för att man skall få ut så mycket som möjligt av en vandring skall man välja med utgångspunkt för vad man själv vill och orkar. Av olika anledningar brukar jag lägga in en kortare tur tidigt i maj för att senare följa upp med mer krävande turer. Åka till Sarek gör jag uteslutande i slutet av augusti och i början av september. Jag föredrar att vandra under de perioder när det är lite mygg, dessa små väsen kan lätt förstöra en i annars fin tur. Jag har vandrat i Svenska fjällen, Mälardalen och i Roslagen där jag bor.

Är det första gången du/ni skall vandra, välj då en kortare tur. Då har ni chansen att prova lite utrustning, känna att ni har rätt skor m.m. Har ni någon led i närheten av där ni bor, börja med den. Man kan följa upp den turen med en vecka i Helags/Sylarna området, där kan man bo i STF´s stugor om man vill. Det kostar en slant men det kan vara skönt att slippa bära tältet.