Innan man ger sig iväg på en vandring är det viktigt att planera noga. Man måste se till att man har allt man behöver för den vandringen man har valt.


Du har säkert redan en idé om vart du vill vandra. När man bestämt sig för att det ska bli av är det dags att lägga planen. Det är många punkter att bocka av på den listan innan man ger sig av. - Sträckan - Tiden - Hur kommer du dit - Vad ska man packa


Karta
Att skaffa sig en bra karta över området är en förutsättning för en lyckad vandring. Inte bara under planeringen utan även som säkerhet när man väl är på plats, å glöm inte kompassen.

Bok
Om man kan få tag på en bok om det området/led man har valt är det bra. När det gäller Sarek och Kungsleden är det inga problem, Claes Grundsten har skrivit flera böcker i ämnet.

Internet
Du är ju nu inne på internet, fortsätt med det här finns mycket att hämta.

Utrustning
Mat, kläder, tält och annan utrustning ska man välja med omsorg och se till att allt finns med och att inget är skadat. Inge roligt att komma till första tältplatsen och sakna tältpinnar. Ska man vandra en led i södra Sverige ska man kolla var man kan få tag på vatten, vilket det kan vara svårt att få tag på. Om man ska vandra i fjällen är det inget problem, där finns det vatten som man kan dricka överallt. Man vill inte bära vatten i onödan om man kan slippa.Att planera en resa är halva nöjet. Man fantiserar om hur det ska bli, om vad man ska göra, om vilka människor man kommer att träffa. Planering är viktigt. Första gången man ska ut är det svårt att veta vad som kommer att behövas och vad man kommer att glömma hemma. Vilken mat ska jag köpa och hur mycket. För att göra den delen lite lättare för er kan ni läsa om mina erfarenheter, och kanske få några tips.

Hur väljer man ”rätt” vandring?
Det är en svår fråga, ofta har man hört av någon att där är det fint eller man har läst om en plats. Men för att man skall få ut så mycket som möjligt av en vandring skall man välja med utgångspunkt för vad man själv vill och orkar. Av olika anledningar brukar jag lägga in en kortare tur tidigt i maj för att senare följa upp med mer krävande turer. Åka till fjällen gör jag uteslutande i slutet av augusti och i början av september. Jag föredrar att vandra under de perioder när det är lite mygg, dessa små väsen kan lätt förstöra en i annars fin tur.

Glöm inte att ha tillräckligt med tid. Se till att lägga in en vilodag var 5-7 dag. Den går åt. Om det inte är för att vila kan vädret eller skador/sjukdom kräva att ni ligger still en dag.

Är det första gången du/ni skall vandra, välj då en kortare tur. Då har ni chansen att prova lite utrustning, känna att ni har rätt skor m.m. Har ni någon led i närheten av där ni bor, börja med den. Man kan följa upp den turen med en kortare tur i Jämtlandsfjällen, tex Helags/Sylarna området. Vill man kan man bo i STF´s stugor, då behöver man inte ha och bära med sig så mycket utrustning.

En plan överlever sällan verkligheten.
När man väl har gett sig ut på sin tur möter planen verkligheten. Det gör att man måste vara vaken på att uppdatera planen. Har man mobilteckning bör man kolla vädret och ställa för det. Blir det storm kan man behöva söka sig innomhus, eller så var man lite väl optimistisk på hur långt man skulle orka gå...