20231029Fem år med Minst en utenatt i månaden
Fem års jubilem med minst en utenatt i månaden...
Vilken fantastisk utmaning detta är. Många säger att jag gör det för statestiken, men så är det inte. Jag kan behöva en knuff för att inte missa en månad men det är ju just det som gör att jag kommer ut. Det är ju just ut jag vill. Å vilken blandning det har blivit. Men allt från hängmattan nära hem och två veckor i tält i fjällen. Love it...20230918Kungsleden
Ny turberättelse...

Läs om andra etappen efter Kungsleden. Saltaloukta till Jäckvik på 13 dagar. Men en avstickare in i Sarek för att besöka Axel Hambergsobservatoriet och toppen Pårtetjåkkå 2007 meter.
20230315Crispi kängor Crispi kängo sulor
Äntligen nya kängor...

Efter 7 år har mina kängor gjort sitt. Jag har vetat om det länge och letat och letat bland alla reor på alla ställen. Nu äntligen fick jag 25% på ett köp och dom hade min storlek hemma. Jag slog till. Fördelen med att köpa samma modell i samma storlek är ju att dem antagligen passar perfekt. Efter ett första test så känns det så. Vi får se vart dem här nya får gå på för ställen.
20230306Primus
Nytt gaskök...

Efter 25 år har mitt gamla fina kök gett upp. Piggen som går ner i gasbehållaren är borta. Så, nu har jag beställt och fått min nya kök. PRIMUS EASYFUEL II PIEZO.
Det är nästan lika stabilt som det gamla och jag gillar att det finns inbyggd tändare. Det är även 50 gram läggare fast, "påsen" som hörde till väger 86 gram gämfört med den förra som är så lätt att den inte ens kom upp i 1 gram på vågen. Primus, hur tänkte ni där? Jag arkiverade den nya och återanvänder den gamla.
UPPDATERING! Jag mailade Primus och tackade för att dem tillverkat ett kök som hållt i 25 år och det nya. Beklagade mig över denna 86 grams påse. Då skickade dem en annan som passade perfekt och vägde 11 gram. Hoppas dem skickar med även den också som standard framöver. Tack Primus!20210719Marmot Phase 20
Nya sovsäck från Marmot beställd..."

Efter mycket letande så blev det en Phase 20 Sleeping Bag Long från Marmot. Med den hoppas jag kunna klarar två veckor i september...

Säsong:3-säsongers sovsäck
Kategori: Dunsovsäck
Form: Mumieformad
Fill Power (cuin): 850 cuin
Temperaturspann
Komforttemperatur: -1
Temperaturgräns: -7 °C
Extremtemperatur: -25 °C
Material
Yttermaterial: Pertex Qunatum 10D - 100% Återvunnen Nylon Ripstop
Innermaterial: Pertex Quantum 10D - 100% Återvunnen Nylon Ripstop
Fyllning: Gåsdun
Vikt
Sovsäck: 770 g
Fyllning: 470 g
Mått
Sovsäck (L x B1 x B2): 219 x 157,5 x 120 cm
Kroppshöjd (max): 198 cm20210328Karbin av märket Camjam XT
Nya typ av karbiner till hängmattan..."

Tror att denna kan göra uppsättningen enklare...


20210221Hilleberg Allak2
"Kupoltältet är dött, länge leve kopoltältet..."

En mus har ätit upp mitt kupoltält :( Mitt älskade och hatade Exped Orion 2 Extreme finns inte mer...

Det gör dock mitt nya Hilleberg Allak2, som du kan läsa mer om under utrustning och tält...


20201004
Firade två år med minstenutenattimånaden i Skuleskogens nationalpark, läs mer under #minstenutenattimånaden...
20200810kajak
Andra gången efter Indalsälven, läs mer under Kajakpaddling...
20200714bild utefest logga
Tredje etappen avklarad av St:Olavsleden tog mig mellan Bräcke och Östersund, läs mer under Vandirngsguiden / turer jag gått...20200709
INSTÄLLT!!! Utefest 2020 bokat. Ska bli kul att även i år få åka upp till Friluftsbyn i Skule och delta i Utefesten...20200624bild utefest logga
Utefest 2020 bokat. Ska bli kul att även i år få åka upp till Friluftsbyn i Skule och delta i Utefesten...
20200617bild på kajak
Läs om första turen efter Indalsälven...20200525
Mer uppdaterad information om hängmattan under vandringsguiden/utrustning...


20200525
Andra etappen efter St:Olavsleden genomförd. Jag har gått mellan Torpshammar och Bräcke. Läs under Vandirngsguiden / turer jag gått...


20200422
En spontan utenatt med vän. Läs under #minstenutenattimånaden...


20200414St:Olavsledens sigil
Första stegen efter St:Olavsleden. Jag har gått mellan Selångers kyrka och Torpshammar. Läs under Vandirngsguiden / turer jag gått...


20200321
Mars månad bjöd på en vacker natt vid Armsjön söder om Sundsvall, läs mer under #minstenutenattimånaden


20200210bild på pannlampor
Pannlampa är ett måste för mig.
I Geocachingvärden har vi ett stort behov av en väl fungerade pannlampa, det samma gäller när man är ute och vandrar. Den ska lysa brett och hyfsat långt. Jag har genom åren testat ett flertal och här ska jag beskriva fyra av dem.
1. En liten som gör sig bäst inne i ett tält. Fördel att den tar liten plats, nackdel att den lyser ganska lite.
2. Min första stora som jag beställde från Kina för många år sen. Den lyser super långt men inte så brett. Perfekt när man ska ut och åka längdskidor. Jag har försökt köpa en till lika bra men inte lyckats, utan fått de som lyser kortare. Fördel att den lyser långt. Nackdel att den lyser smalt, batteritiden är max 2 timma och att batteriet hänger löst och man måste ha det i fickan.
3. Biltema. En ok standard lampa som lyser upp din närhet men inget mer.
4. Min favorit. LUMONITE® Compass R (USB). Inköpt på Valostore.se. Den här pannlampan är den bästa kompromissen, den lyser upp din närhet med bravur med ett starkt sken. Den kan även gå på sparlåga och funka bra inne i tältet. Geocachingvärldens favorit, alla har den. Fördelen är ljusbilden, batteritiden, vattentät och att den är laddningsbar via USB samt att den är så smidig. Nackdel är priset och att själva lampan sitter på ena sidan (men man vänjer sig).


20200131 länk till utehelg.se
Jag vill tipsa om en kär vän, stolen.
Då jag fylde 50 fick jag ett presentkort på Naturkoompaniet. Jag kände att nu kunde jag köpa nått "onödigt", det blev en stol. Min är en Helinox CHAIR ZERO som väger under 500g och tar liten plats. När man har passerat 50 är det inte lika skönt att sitta på en sten eller på marken. Med denna typ av stol sitter man nu skönt och avslappnat. Den är även följsam så om jag vill luta mig framåt och laga mat hänger stolen med. Det finns många olika modeller och prisklasser. Jag mötte två inköpare från Stadium som tyckte att jag slösat när deras är mycket billigare å dom har säkert rätt.


20200127
I fredags hade jag årets första utenatt, läs mer under #minstenutenattimånaden20200115
Jag ska försöka samla mina inlägg under #bergssidan20200107
Jag skickade en fråga till länstyrelsen i Västernorrland och fick ett snabbt svar.

Fråga:
I informationen gällande vissa naturreservat står det "tältning förbjuden". Är det just tältning man inte vill ha eller är det övernattning generellt? Jag tänker på övernatta under bar himmel, under en tarrp eller i en hammock.
Svar:
Vi betraktar föreskriften som gällande övernattning generellt. Själva tältet i sig är i det här sammanhanget mindre intressant, det är påverkan från besökare i reservatet man avser reglera.

Så nu vet vi det... .20191210länk till utehelg.se
UTEHELG bokad. Nu har man nått kul att längta till.20191206
Bilder finns att se under turerna...
...finna även länk till vänster i Vandringsguiden
- Helvetesbrännans naturreservat 2019
- Helags runt 2019


20191203
Fler turbeskrivningar med karta på vandringsguiden


20191126
Nytt utseende på bergssidan.se


Nytt liggunderlag beställt

SynMat HL Winter LW

Nu har den kommit. Uppackad och uppblåst.
Första intrycket är tummen upp. Lagom stor och go att ligga på. Ytan hade bättre grepp än mina tidigare Exped. Som tillbehör fick man med en stor "snorkelpump" så det gick fort att pumpa upp den. En skillnad mot min andra UL modell är att det nu bara finns en ventil vilket känns smart. Den väger totalt 657 g vilket är klart mer än mitt UL men detta är ett 4-säsongs liggunderlag. Att jag valde ett "kroppsformat" är att jag tror det kommer passa bättre tillsammans med hängmattan då hörnen tidigare petat utanför.

Nu kvarstår bara ett test i hängmattan, längtar...


Fick 25% rabatt på ett köp och då slog jag till. Jag tror detta kommer fungera jättebra i hammocken då "hörnen" som tidigare har stuckit upp inte finns. Det ska bli spännande att testa. Sen är det ett varmare liggunderlag som borde göra livet varmare under den kalla perioden.


Egenskaper för Synmat Hl Winter Lw:

Yttermått längd x bredd: 197 x 65 x 9 cm
Isoleringsmaterial: Syntet
Packmått ca (längd x bredd x höjd): 25 x 12 cm
Vikt: 575 g
R-värde (US): 4,9
Tjocklek: 9 cm


bild på mitt nya liggunderlag